Medjugorje

Maria Koningin van de Vrede

 
Overweging van pater Ljubo Kurtovic
STEL GOD OP DE EERSTE PLAATS

De Maagd Maria roept ons ook vandaag. Zij roept ons op, opdat wij haar uitgestrekte handen zouden zijn in deze wereld. Zij strekte vroeger en strekt ook vandaag nog haar handen en haar hart naar ons uit. Zij wil dat wij haar hand vastnemen, dat wij ons hart voor haar openen en naar haar stem luisteren. Als wij naar haar kijken met de ogen van ons hart vinden wij de kracht om door te zetten op de weg die wij moeten volgen, de weg die God voor ons gepland heeft. Mama Maria wil doorheen ons leven en onze handelingen in onze gezinnen, in onze relaties, in onze gesprekken aanwezig zijn. Zij verwacht geen heldendaden van ons. Ook zij verrichte geen grootse werken maar eenvoudig alledaags huishoudelijk werk. Kleine onzichtbare dingen, die zij met een buitengewone liefde deed. Grootheid, dat is niet het doen van buitengewone dingen, maar wel het doen van alledaagse dingen met een buitengewone liefde.
Maria droeg haar kleine alledaagse werkzaamheden liefdevol op aan God. In haar verborgen leven wilde zij enkel God behagen. Zij drong haar eigen wil niet op. God stond bij haar op de eerste plaats, en dat is de reden waarom haar leven zo vervuld was van Hem, en daarom is zij nu ook onze moeder en lerares. Zij wil ons als een echte moeder leren dat niet wat wij doen belangrijk is, maar wel de manier waarop wij het doen.

Ook deze boodschap is een aanmoediging om God de eerste plaats in ons leven te geven. Als God helemaal vooraan staat, dan komt al de rest vanzelf op de juiste plaats terecht. Het grootste kwaad is echter dat de mens God in zijn leven vergeet, met alle gevolgen vandien. Het is vreemd dat de mens niet stilstaat bij de schepper van het leven, die hem het leven gegeven heeft. Het is nog vreemder dat de mens in staat is om zich van God af te wenden en op die manier zichzelf en zijn naasten kan vernietigen.
Wanneer de mens God op de eerste plaats zet, dan zal hij zeker ook tijd vinden voor het gebed, voor de ontmoeting met God. Als de mens eerlijk op zoek is naar God en niet weet waar hij Hem kan vinden, dan moet hij absoluut beginnen te bidden, en wel elke dag. Dat zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar wel heilzaam. Als wij van iets houden, dan maken wij er zeker ook tijd voor. Als de mens van zichzelf houdt, dan zal hij ook moeite doen om te bidden en God te ontmoeten. Dat brengt genezing, verlossing en kracht om met Hem te leven en van Hem te getuigen, de God die liefde en vrede is. Zonder God kunnen wij niets en zijn wij zwak: wij kunnen niet vergeven, niet liefhebben, niet getuigen van de levende God die verlangt naar ons, naar zijn kinderen. In God geloven betekent zich in alles aan Hem overgeven, en het aandurven om in Zijn armen te springen. Dan zullen wij ervaren dat Hij ons draagt en steunt op elk moment van ons leven.

Maria leidt ons naar God en belooft ons haar voorspraak en haar aanwezigheid. Zij schenkt ons de zachte, tedere en heilzame liefde van haar hart. Laten wij door Maria en met Maria bidden, opdat zij voor ons geen verre onbekende zou zijn, maar een moeder die aanwezig is, en die nooit iemand die haar om hulp en voorspraak vraagt zal afwijzen. Laten wij naar haar luisteren, opdat wij al hier in ons leven en in onze gezinnen een voorsmaakje van de hemel mogen krijgen.

Fra Ljubo Kurtović
Medjugorje 26.2.2005


Copyright © 2014. All Rights Reserved.